VISELKEDÉS / VÉZEN:

Intelligens, igyekvő, barátságos. Nagy energiával vadászik, de a mezőn jól kontrollálható.

NYAK:

Közepesen hosszú, erőteljes és jól izmolt, lebernyeg nélkül. A nyak formája olyan, hogy a fejét méltósággal hordhassa, minden túlzott ívelés nélkül.

FAROK:

Mérsékelten hosszú, enyhén ívelt, mint a szánnak a talpa, kissé a hátvonal alatt vagy afölött hordott. A farok a vége felé elkeskenyedő, vidám és mérsékelten zászlós szőrrel fedett.

MANCSOK:

A mancsok arányosak a kutya termetével. Az ujjak szorosan illeszkednek egymáshoz és úszóhártyával rendelkeznek, a talppárnák jól párnázottak

SZŐRTAKARÓ:

Enyhén hullámos vagy szoros gyűrűket alkot. A hullámos és gyűrűs szőr a kutya különböző testrészein váltakozó lehet. Az aljszőr nagyon fontos szerepet tölt be: arra szolgál, hogy a sűrűsége a víz és az időjárás különféle hatásai ellen védje a kutyát. Az aljszőr nem lehet túl durva vagy túl puha. A torok, a tarkótájék és a hátulsó végtag sűrűn szőrrel fedett. Mind a két fül is jól szőrözött, a hallójáratot szabadon hagyva. A homlok rövid szőrrel fedett, konty nélkül. A farok a tövétől a végéig mérsékelten zászlós szőrrel fedett. A végtagok is mérsékelten zászlós szőrrel fedettek, a testen levő szőrzettel harmonizálva hullámos vagy gyűrűs. A szőrt lehet trimmelni, hogy ápolt benyomást keltsen, a füleket is le lehet nyírni, de nem kötelező.

FEJ:

A megjelenésének harmonikusnak kell lennie, mérsékelten hosszú. A tekintete éber, öntudatos, meggyőző és intelligens.

TÖRZS

Jól fejlett, erős felépítésű, de nem túl tömör.

FELSŐVONAL: Egyenes vagy a martól enyhén lefelé ívelő.

ÁGYÉK: Erőteljes.

MELLKAS: A jól fejlett mellkas a könyökökig érő, sem túl széles, sem túl keskeny. A bordák jól íveltek, de nem annyira, hogy a kutyát hátráltassa a mozgásban.

MOZGÁS:

Az amerikai vízispániel mozgása kiegyensúlyozott és jól tért ölelő. Jó tolóerővel a hátulsó végtagokban. A könyökök nem kifelé fordulók. Hátulról nézve párhuzamos, nem tehén állású, jól izmolt, a csánkok aktívak, mozgékonyak és nagyon hajlékonyak, de igen erősek.

SZÍN:

Egységesen májbarna vagy csokoládébarna. Kevés fehér szőr a mellkason és az ujjakon megengedett.

MÉRET:

Marmagasság: Kanoknál és szukáknál: 38-46 cm

Súly: Kanok: 13.5-20.5 kg / Szukák: 11.5-18 kg

A szukák hajlamosak arra, hogy kisebbek legyenek a kanoknál. A megadott méreteken belül egyik sem részesíthető előnyben, a hangsúly az arányosságon és a jó testtömegen van.

AMERIKAI VÍZI SPÁNIEL STANDARD

FCI CSOPORTBEOSZTÁS

  • Fajtacsoport 8.
  • Szekció 3.
  • Elhozó, kajtató- és vízi kutyák
  • Munkavizsgára kötelezett

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:

Az Amerikai vízispániel közepes nagyságú, aktív, izmos kutya, szőrtakarója: hullámos vagy göndör. Különös hangsúlyt kap a nagysága, a küllemének az összhangja, a szőrtakaró szerkezete és színe. Nagyon stabil testfelépítéssel rendelkező és nagyon jól izmolt kutya, mely kiváló kvalitásokkal rendelkezik, és nagyon erőteljes. Tömege, izomzata nagyon fejlett, ennek ellenére nem hathat nehézkesnek a fajta.

VÉGTAGOK

MELLSŐ VÉGTAGOK:

  • A lábak közepesen hosszúak, egyenesek és jó csontozatúak. Nem olyan rövidek, hogy a kutyát a mezei munkában hátráltassák vagy nehézkesnek, esetlennek tűnjön.
  • Lapocka: Ferdén illesztett, száraz és izmos.
  • Mellső lábközép: Erőteljes, nem mutat gyengeséget. A farkaskarom megengedett.

HÁTULSÓ VÉGTAGOK:

A hátulsó végtagok erőteljesek és dinamikusak. A csánktól a talppárnákig mérsékelten hosszúak, egyenesek és jó csontozatúak.

  • Csípő, comb jól fejlett. A csánk kissé kerek, ne legyen kicsi, és körvonalai ne legyenek túlságosan kifejezettek, mérsékelten szögelt.
  • Hátulsó lábközép: Párhuzamos.

HIBÁK:

Minden eltérés a megengedettnél hibának tekintendő, és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.

KIZÁRÓ HIBA:

  • Sárga szem.

ALKALMAZÁS:

Az Egyesült Államokban, az Amerikai vízikutyát, mint sokoldalú vadászkutyát alakították ki. A kenuról való apportírozástól kezdve, a mezei munkán át, ezt könnyedén sikerült elérni.

ARÁNYOK:

Alig hosszabb, mint magas, nem túlzottan kvadratikus vagy tömör. Ennek ellenére az arányok nem olyan fontosak, mint a kutya egyensúlya vagy egészsége, hogy a fajtajellegre vonatkozó feladatokat el tudja végezni.

KOPONYA

AGYKOPONYA: Meglehetősen széles és erőteljes.

STOP: Mérsékelten fejlett, de nem hangsúlyos.

ARCORRI RÉSZ: az orrtükör sötét: fekete vagy sötétbarna, meglehetősen széles és jól fejlett orrlyukakkal, mely a szaglást elősegíti.

FANG: Mérsékelten hosszú, kvadratikus, megfelelően mély. A fang nem lehet gyenge vagy elhegyesedő.

AJKAK: Feszesen simulók, kevés, vékony bőr, az ajkak nem lelógóak.

ÁLLKAPOCS / FOGAK: Ollós vagy harapófogó harapás.

SZEMEK: Közepesen nagyok, egymástól távol illesztettek; kerekded, de nem kidülledőek.
A szemhéjjak feszesek, nem lehetnek lazák. A szem színe a sárgás barnától és a barnának a színárnyalatai, a szőrtakaró színéhez igazodik. A sárga szem kizáró ok. A sárga szem világít, mint a citrom, nem tévesztendő össze a világos sárgás-barna szemmel.

FÜLEK: A szemvonalában tűzött, de nem túl magasan a fejtetőn, hosszú és széles a fülbőr, egészen az orrhegyig ér.

MEGJEGYZÉS:

A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.