Magyar Retriever és Vízikutya Egyesület által képviselt fajták

Aki egyszer legjobb barátjának fogadott egy retriever, vagy vízikutya fajtájú kutyát, tudja, hogy a ezek a kutyák nemcsak házi kedvencnek és „családtagnak” kiváló választás, de mindezek mellett sportoláshoz és különböző szolgálatokhoz is a legjobban alkalmazhatóak. A vadászattól és halászattól kezdve, a keresésen és mentésen át, vakvezetőként, siketek segítésében és munkakutyaként a rendőrség vagy a vámügy őrség kötelékében is megállják a helyüket. A fajták közös jellemzője, hogy rendkívül intelligensek és társasági lények, de az egyes fajták megjelenésben lényegesen különböznek.

Egyesületünk segítséget kíván nyújtani a gazdáknak, tenyésztőknek az egyes fajták mélyreható megismertetésével, a fajta megfelelő gondozásának és kiválóságának tenyésztése érdekében, a standardokkal pedig a kiállítóknak kívánunk lehetőséget biztosítani a versenyekre és vizsgákra való felkészülésben.

Retrieverek

Intelligens, tagadhatatlanul vidám és kedves teremtések. Ideális társak gyermekes családok számára. Családi kedvencként kiválóan lehet megtanítani engedelmességre, és ügyességi gyakorlatokra.  Kiváló munkakutyák terepen és kiállítási ringben egyaránt.

Vízikutyák

Emocionálisan stabil és érzékeny kutyák. Fizikálisan élénkek és aktívak, így legjobban aktív életmódot folytató gazda mellet érzik magukat.

Imádnak játszani, és szükségük van az intenzív mozgásra – hosszú sétákra , alkalmi futásra és úszásra, amikor csak lehetséges – mert mesterien úsznak és „búvárkodnak”. A fizikális feladatokon túl a mentális stimuláció ugyanolyan fontos számukra, mert okos, gondolkodó fajták. Rendkívül erősek a terelő és védő ösztöneik, így nagyon lojálisak a gazdáikhoz és bizalmatlanok az idegenekkel.