Tenyésztési információk

Az MRVE felelősségének érzi, hogy a retriever és vízikutya tenyésztők segítségére legyen a fajtagondozásban és a tenyésztésben. Ez nélkülözhetetlen a fajta jellemzőinek fenntartásához, és egészséges egyedek tenyészéséhez. A tenyésztési feltételek, szabályzatok, szűrési követelmények feltöltése erre az oldalra, folyamatban van.

Tájékozódhat az Egyesület által FCI/MEOESZ ebtörzskönyvbe bejegyzett almokról és fedezőkanokról.

Aktuális almok

A lista célja, hogy kiindulási pontot nyújtson és megkönnyítse az eligazodást a kölyökkutyák iránt érdeklődőknek a tenyészetek között, biztonságosabbá tegye a tenyésztő és kiskutya választást.

A listán kizárólag, a MEOESZ (az FCI magyarországi tagszervezete) által vezetett ebtörzskönyvbe a Magyar Retriever és Vízikutya Egyesület által bejegyzett almok szerepelnek. A listára kerülés automatikus, de a tenyésztő kérheti, hogy ne szerepeljen a listán. Kérelmét már a törzskönyvezési eljárás előtt benyújthatja az MRVE-nek.

R – regisztrációs lap

S – standard származási lap

P – prémium származási lap

Tenyésztési szabályzatok

Az Egyesület célja az általa gondozott fajták minőségének megőrzése, emelése. Az MRVE biztosítja tagjainak a magas színvonalú, minőségi tenyésztési munkához szükséges információkat.

Megállapodás a Golden Retriever Kör és az MRVE közt, a tenyésztési minimum feltételekben

MEGÁLLAPODÁS

Golden Retriever Kör és a Magyar Retriever és Vízikutya Egyesület között, tenyésztési minimum feltételekben, Golden retriever és Flat-coated retriever fajták vonatkozásában

 1. Tenyészszemle – küllemi és képesség vizsgálat tenyészthető és megfelelt minősítéssel. A képességvizsgálat semmilyen egyéb vizsgával nem váltható ki.
 2. Egészségügyi szűrések:
  – HD, ED, OCD és Flat-coated retrievereknél patella ficam.
  – HD – csípőizületi diszplázia szűrés eredménye A, B, C, kikötés C-s csípőjű egyed csak A-s csípőjű egyeddel párosítható.
  – ED – könyökizületi diszplázia szűrés eredménye  0 illetve 1-es, kikötés hogy 1-es minősítésű egyed csak 0-s, mentes egyeddel párosítható.
  – OCD – vállizületi diszplázia szűrés eredménye  0 illetve 1-es, valamint minden ennek megfelelő egyéb bizottsági minősítés, kikötés hogy 1-es minősítésű egyed csak 0-s, mentes egyeddel párosítható.
  – Patella ficam szűrés, kizárólag Flat coated retrieverek részére – melynek eredménye 0 illetve minden ennek megfelelő bizottsági minősítés.
  – Szemészeti szűrések: Évenkénti klinikai szűrés, melynek eredménye katarakta, glaukóma mentes.
  – PRA1, PRA2, PRCDA PRA genetikai szűrés, bármely akkreditált laboratóriumtól. A tenyészpár egyik tagjának kötelezően mentes eredménnyel. A május 31.-e utáni fedeztetéseknél ezek a genetikai szűrések már kötelezőek!
 3. Tenyésztésbe vétel alsó és felső korhatár – kanoknál alsó korhatár 12 hónapos kor, felső korhatárt nem határozunk meg, szukáknál a tenyésztésbe állítás, fedezés alsó korhatára 18 hónapos kor, felső korhatára 8 éves kor, amelytől indokolt esetben, különleges eljárás keretén belül engedélyezhető.
 4. Életteljesítmény – kanok esetében fedezések számát nem korlátozzuk, a szuka életteljesítménye maximum 5 alom. Indokolt esetben különleges eljárás keretén belül engedélyezhető.
 5. Császármetszések száma – élete során egy szuka három alkalommal hozhat világra császármetszéssel almot.
 6. Alomellenőrzés – igény, bejelentés vagy gyanú esetén, valamint szúrópróba szerűen végezhető az egyesület költségére.
 7. Külföldi fedeztetés – külföldi fedeztetésnél a kan esetében az adott FCI ország tenyésztési szabályai az irányadók.
 8. Ideiglenesen importált szuka – a szuka használati jogot igazoló dokumentum szükséges, az importált ebekre vonatkozó előírásokat megtartva kell eljárni.
 9. Importált kutyák esetében, amennyiben az FCI  származási ország előírásai szerint már tenyészminősítést szerzett, az egyesület elfogadja, mint tenyészebet. Amennyiben a tenyészkorú importált kutya olyan országból származik, ahol a minimum feltételek szerinti tenyésztésbe vétel feltételeinek bármelyikét semmilyen bírálathoz, vizsgálathoz nem kötik, a magyarországi tenyésztésbe vétel feltétele az egyesület tenyésztési szabályzatában rögzített előírások teljesítése.
 10. Tenyésztésből kizárt szülő utódai nem regisztrálhatóak!

Jelen megállapodás 2017. május 1-től hatályos.

Szűrések és származási igazolások kiadása

A fajtagondozás alapvető eleme, hogy a retriever és vízikutya almok ellenőrzésre, és genetikai szűrésre kerüljenek. Ebben az MRVE támogatja a hozzá forduló tenyésztőket.

A származási lapok, regisztrációs lapok kiadásának szabályozására 2016.szeptember 19-től új rendelet lépett hatályba.

A törzskönyvezési szabályozásról, a szűrési előírásokról itt lesznek megtalálhatók a dokumentumok. Addig is kérdéseivel forduljon bizalommal kollégáinkhoz!

Tenyésztők

A Magyar Retriever és Vízikutya Egyesület vezetőségi tagjai nemzetközi szinten is elismert, minőségi tenyészettel rendelkező tenyésztők.

Ismerkedjen meg az Egyesület tagjaival, csatlakozzon egyre bővülő csapatunkhoz!

Javasolt fedezőkanok

Amennyiben az MRVE által javasolt kant választ fedezéshez, biztos lehet benne, hogy minőségi kínálatból választ.

Az Egyesület referenciát biztosít tagjainak!