Vízikutya standardok

BARBET / FRANCIA VÍZIKUTYA

FCI No.105. SZÁRMAZÁS: FRANCIAORSZÁG

Vízi kutya, főleg vízi vadak vadászatára alkalmazzák. A Barbet nem csak egy kiváló vízikutya, hanem kiváló apportírozó, mert a vadat a vízi növényzet között kell keresnie, megtalálnia és felriasztania, majd ezután a meglőtt vadat apportírozza. Félelmet nem érezve, az időjárás viszontagságai ellenére is bemegy a vízbe.

Bővebben a BARBET / FRANCIA VÍZIKUTYÁRÓL

ÍR VÍZI SPÁNIEL

FCI-Standard N° 124. SZÁRMAZÁSI HELY: Írország.

Az ír vízi spániel könnyen idomítható a legtöbb vadászati módszerhez: szívesen vadászik, gyakran állja is a vadat és sűrűn fedett területről is elhozza a vadat. Testfelépítése és természete miatt hagyományosan a szárnyas vad vadászatokon alkalmazzák.

Bővebben a ÍR VÍZI SPÁNIELRŐL

LAGOTTO ROMAGNOLO

FCI-Standard N° 298. SZÁRMAZÁS: Olaszország.

Szarvasgomba kereső kutya. Ősi elhozó vízikutya fajta, mely eredetileg Ravenna mocsaras, és Comacchio alföldi területein élt. Az évszázadok során a hatalmas mocsárvidéket lecsapolták és szántófölddé alakították. A változás következtében a lagotto vízi kutyából kiváló szarvasgomba kereső kutyává alakult, munkáját a Romagna-i dombvidéken és a síkvidéki területeken végezte.

Bővebben a LAGOTTO ROMAGNOLORÓL

PORTUGÁL VÍZIKUTYA

FCI No.37. SZÁRMAZÁS: Portugália

A halászatot segítő kutya, apportírozó és társasági kutya. A régi időkben a portugál vízi kutya az egész portugál tengerparton megtalálható volt. Később a halászati módszerek folytonos változása miatt a fajta főleg az Algrave régióban terjedt el, mely manapság az eredeti kialakulási helyének számít. A portugál tengerparton való jelenléte lehet, hogy visszanyúlik az ősidőkbe, és ezért a portugál vízikutyát őshonos portugál fajtának kell tekinteni.

Bővebben a PORTUGÁL VÍZIKUTYÁRÓL

SPANYOL VÍZIKUTYA

FCI No. 336. SZÁRMAZÁS: SPANYOLORSZÁG

Őrzőkutya, vadászkutya, halászó-kutya. A spanyol vízikutya előfordulása az Ibériai-félszigeten ősi időkig vezethető vissza. A gyökerei ugyanazok, mint a Barbet-nek. Nagy számban Andalúziában fordul elő, ahol házőrző kutyának használják, és leginkább „török” kutyának ismerik. A szőrének szerkezete megfelel, a nedvességnek és a szárazságnak egyaránt. Jól tűri a mocsaras vidékhez. Mint házőrző és vadászkutya, főleg vízi vadra. A halászok sokoldalú segítője.

Bővebben a SPANYOL VÍZIKUTYÁRÓL

WETTERHOUN

FCI No.221. SZÁRMAZÁSA: HOLLANDIA

Vidravadász kutya. Nyugodt, önfejű kutya, idegenekkel szemben tartózkodó, ideális őrző.

Bővebben a WETTERHOUNRÓL

AMERIKAI VÍZI SPÁNIEL

FCI No.301. SZÁRMAZÁS: USA.

Az Egyesült Államokban, az Amerikai vízikutyát, mint sokoldalú vadászkutyát alakították ki. A kenuról való apportírozástól kezdve, a mezei munkán át, ezt könnyedén sikerült elérni.

Bővebben a AMERIKAI VÍZI SPÁNIELRŐL