CHESAPEAKE BAY RETRIEVER STANDARD

JELLEME:

A Chesapeake bay retriever élénk, vidám jellemű, intelligens kifejezésű kutya. Bátorság, munkaszeretet, aktivitás, orrjóság, intelligencia, vízszeretet jellemzi. Mindebben a jó mínőség, és mindenek előtt a minderre való hajlam szerint kell a tenyésztésre szánt Chesapeake bay retrievert kiválasztani.

FEJ:

A koponya széles és kerekded, közepes stoppal, közepes orrtükörrel, rövid, nem túlzottan hegyes pofával. (A fang körülbelül ugyanolyan hosszú, mint az agykoponya, elkeskenyedő, elhegyesedő, de nem hegyes és nem ajkak nem lehetnek csüngők.) A Chesapeake bay retrievernek intelligens kifejezést kell mutatnia.

SZEM:

Közepes nagyságú, nagyon világos, sárgás vagy borostyánkőszínű, egymástól távol állóak.

FÜL:

A fülek kicsik, a fejen magasan tűzöttek, lazán lóg és közepes vastagságú. A fül kicsi a fejen jól elhelyezett, lazán csüngő közepes bőrrel.

FOGAZAT:

Az ollós harapás a kiváló, de a harapófogó is elfogadható.

NYAK:

Közepes hosszúságú, igen izmos benyomást tevő , és a váll felé vékonyodó.

MANCSOK:

Megfelelő talppárnájú és nagyságú nyúllábak. Az ujjak jól domborodóak, zártak, jól fejlett úszóhártyákkal.

NAGYSÁG:

Marmagasság: kan: 58-66 cm, szuka: 53-61 cm. Ha egy kutya túl méretes vagy méreten aluli, az súlyos hiba.
Testsúly:kan: 29-34, szuka: 25-29 kg.

MEGJEGYZÉS: 

A kanoknak két, láthatóan normál fejlettségű, a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.

TEST:

A mellkas erős, mély és széles. A bordaív dongás és mély. A test középhosszú – nem otromba- , nem ponyhátú inkább kissé homorú. A lágyékok jól felemeltek. A hát rövid, arányos , kompakt és erős.

ELÜLSŐ VÉGTAG:

Ferdén felfekvő, tökéletes mozgási szabadsággal, igen nagy erőt mutat. Végtagok közepesen hosszúak, egyenesek elölről vagy hátulról nézve, jó csontozattal és izomzattal. A lábtövek könnyedén hajlítottak,a lábtő és a csánk közepes hosszúságú, mennél egyenesebbek a végtagok annál jobb. Az elülső végtag farkaskarmát el lehet távolítani.

FAROK:

Közepes hosszúságú (kb:30-35cm hosszú), a tövénél közepes vastagságú. Egyenes vagy enyhén ívelt, és se nem kunkorodik a hát fölé, sem oldalra nem hajlik.Tövénél elég erős, szőrbojtok megengedettek.

MOZGÁS:

Mozgása szabályos, szabad és fáradhatatlan, amely erő és energikusság benyomását kelti. Oldalról nézve elöl térölelő minden korlátozás nélkül, hátulról nagy tolóerővel, jó szögeléssel a térd- és csánkízületnél. Szemből nézve a mozgást a könyökök nem fordulhatnak ki. Hátulról nézve a távolodó Chesapeak mozgását a tehénállás semmi jelét nem mutathatja. Gyorsulásnál a végtagok konvergenciát mutatnak a test tengelye felé.

HÁTULSÓ TESTRÉSZ:

Magas kissé magasabb mint a váll. Fontos a jó hátulsó végtag. A gyengeség semmilyen jelét nem mutathatja. Ugyanolyan erősnek kell lennie, mint az elülső végtagnak. A hátulsó testrésznek különlegesen erősnek kell lennie, hogy az úszáshoz szükséges lökőerőt biztosítani tudja. A jó hátulsó testrész lényeges. A comb és a lábszár közepesen hosszúak, jó csontozatúak és jól izmoltak. A hátulsó végtagok hátulról vagy elölről tekintve egyenesek. A farkaskörmöt, ha véletlen előfordul a hátulsó végtagon, el kell távolítani.

SZÍN:

A Chesapeake bay retriever színének amennyire csak lehet, annyira meg kell felelnie munkája körülményeinek. A barna, a száraz nád, a száraz fűtől a sápadt rőtig vagy őszi levélszínig változhat, minden árnyalata elfogadható. Az egyszínű Chesapeake a kívánatos.Az egyik színárnyalatot nem szabad a másikkal szemben előnyben részesíteni. Egy fehér folt a mellen, a hason, a lábujjakon vagy a mancsok mögött (közvetlenül a nagy talppárna fölött) megengedett, de minél kisebb a folt, annál jobb; az egyszínűeket előnyben kell részesíteni. A kemény munka során szerzett sebhelyeket nem kell büntetni.

SZŐRZET:

A szőrzet tömött és rövid legyen, sehol sem hosszabb 3,75cm-nél, sűrű, finom, gyapjas aljszőrrel. A pofán és lábakon nagyon rövid és sima , csak a lapockán, nyakon, háton, ágyékon hullámos.Göndörödésre hajlamos szőr nem megengedett. Mérsékelt kis zászlózottság a végtagokon és a farkon megengedett. A Chesapeke szőrmínősége nagyon fontos, mivel szélsőséges időjárási körülmények között használják vadászatra, gyakran dolgozik hóban vagy jégen. A kemény fedő- és gyapjas aljszőrzet zsírossága kimondottan értékes, mivel megakadályozza, hogy a hideg víz a Chesapeake bőréhez hatoljon, és a gyors száradást is elősegíti. A Chesapeake szőrzete úgy taszítja a vizet, mint a kacsa tollazata. Amikor a Chesapeake kijön a vízből és megrázza magát, a szőrzete semennyi vizet sem tarthat vissza, hanem csak nedves marad.

KIZÁRÓ HIBÁK:

Azokat a kutyákat, amelyek a fajtára jellemző jegyeket kevéssé mutatják, ki kell zárni.