MANCSOK:

Kerekek és zártak, nem túl nagyok. A lábujjak nem túl hosszúak, jól görbülnek, a talppárnák fejlettek és erősek. Macskamancs.

FAROK:

A hátvonal magasságában tűzött és tartott farok, a csánkig ér, a végén kunkor nélkül. A farok töve egy vonalban van a háttal. Egyenesen tartja, vagy a hát magasságában, esetleg kissé felette, de sem tól magasan a hát fölött, sem a hátsó lábak közé lógatva. Alsó oldalán zászlós szőrzettel.

MOZGÁS:

Erőteljes, jó előretolással. Egyenes és párhuzamos az első és hátsó lábaknál. Térölelő és szabad előrelépés. Mozgásban folyamatos, térnyerő járást kell mutatnia nagy tolóerővel a hátsó részről. Mellső lábát eközben nem emeli meg túlságosan, a mancsok és a mellső lábközép sem be sem ki nem fordul. Mindkét láb párhozamosan mozog.

SZŐRZET:

Sima vagy hullámos, dús zászlókkal. Tömött és víztaszító aljszőrzettel.

SZÍN:

az arany- vagy krémszín minden árnyalata, nem vörös és nem is mahagóni. Néhány fehér szőrszál a mellkason megengedett.

NAGYSÁG:

A kanok marmagassága 56-61 cm, a szukáké 51-56 cm.

HIBÁK:

Az említett pontoktól való minden eltérés hibának számít, melyet az eltérés mértékével egyenes arányban kell értékelni.

GOLDEN RETRIEVER STANDARD

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:

szimmetrikus, harmonikus, élénk, erőteljes, kiegyensúlyozott mozgás; barátságos, kedves kifejezés.

KARATKERE:

engedelmes, intelligens, természetes hajlammal a munkára.

SZEM:

Sötétbarna, egymástól távol illesztett szemek, sötét színű szemszélekkel.

FÜL:

Közepes nagyságú, körülbelül a szem magasságában tűzöttek.

HARAPÁS:

Erős állkapocs, tökéletes, egyenletes és teljes ollós harapással, a metszőfogsor rés nélkül nyúlik az alsó elé, és a fogak az állkapocsra merőlegesen helyezkednek el.

NYAK:

Jó hosszúságú, száraz és izmos, toka nélkül.

MEGJEGYZÉS:

A kanoknak két nyilvánvalóan normálisan fejlett herével kell rendelkezniük, amelyek tökéletesen leszálltak a herezacskóba.

VÉZEN:

Mindig barátságos, emberekkel és más állatokkal egyaránt. Szeretetre méltó és bizalom teli.

FEJ ÉS KOPONYA:

Kiegyensúlyozott és jó formájú, arányos. Széles fejtető, anélkül, hogy durva lenne, erős, széles és mély fang. A pofa körülbelül olyan hosszú, mint a koponya. Kifejezett stop, fekete orr.

MELLSŐ RÉSZ:

A láb egyenes, erős csontozatú, a váll jól hátranyúlik, hosszú lapocka egyforma felkarhosszal, így jól a törzs alatt áll. A könyök a testhez simul. Elölről nézve a láb és a könyök egyenes, sem befelé, sem kifelé nem fordul. A mellső lábak csontozata erős, melyek könnyedén viselik a kutya súlyát. A hát egyenes vonalat képez a martól a farok tövéig, nem ereszkedő, de nem is felhúzott.

HÁTULSÓ RÉSZ:

Az ágyék és a láb erős és izmos. Az alsó comb jó hosszúságú, jól szögelt térdízületek. Mély csánk, mely hátulról nézve egyenes, nem ki- vagy beforduló. A tehénállás legkevésbé sem kívánatos. Az ágyék tájékának erős izomzata az ugyanolyan erős hátsó lábakba megy át. A felső comb széles és izmos, az alsó comb hosszú, a csánk és a mancs közti csontok rövidek.