LABRADOR RETRIEVER STANDARD

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:

Erős felépítésű, élénk, rövid ágyékrésszel rendelkezik, széles koponya mély mellkas és jól ívelt bordák, széles és erős ágyék far és hátulsó végtagok.

JELLEMZŐI:

Kiegyensúlyozott, nagyon életrevaló, kitűnő orrú, puha szájú, vízimádó kutya, jó alkalmazkodó képességű, rendkívül odaadó kísérő.

JELLEME:

Intelligens, figyelmes, készséges kutya, minden vágya, hogy gazdájának örömet szerezzen. Barátságos természetű, az agresszivitás vagy a félénkség legkisebb jele nélkül.

FEJ:

Széles, jól formált agykoponya kifejezett stoppal a pofa nem lehet húsos. Az arcorri rész közepesen hosszú, erős, nem hegyes. Az orrtükör széles jól képzett orrlyukakkal.

SZEM:

Közepes nagyságú, intelligenciát, és jóindulatot sugároz, barna vagy mogyorószínű.

FÜL:

Nem nagy és nem nehéz, szorosan a fejhez simul, magasan és meglehetősen szélesen, hátul tűzöttek.

FOGAZAT:

Erős állcsont-állkapocs és fogak tökéletes, szabályos és teljes ollós harapásban, amelynél a felső metszőfogsor köztes hézag nélkül fedi az alsót és a fogak merőlegesen állnak az állcsont-állkapocsban.

NYAK:

Száraz, vastag, erőteljes a megfelelően dőlt lapockába megy át.

ELÜLSŐ VÉGTAG:

Hosszú ferde lapocka. A felkar és az alkarcsontok erősek és a könyöktől a talaj felé elölről és oldalról tekintve is egyenesek.

TEST:

Mély és széles, dongás mellkas jól ívelt bordákkal. Egyenes felsővonal. Széles, rövid és erős ágyékrésszel.

HÁTULSÓ TESTRÉSZ:

Jól fejlett a farok felé nem lejtős far, jól szögelt térdizület. Mélyen elhelyezkedő csánkizület, a tehénállás nagyon nagy hiba.

MANCS:

Kerek és kompakt; jó csontos alappal, jól fejlett talppárnákkal

FAROK:

A fajta tipikus ismertetőjele; a tövénél nagyon vastag a hegye felé fokozatosan vékonyodó, középhosszú elálló szőrzet nélküli, de azért mindenütt köröskörül rövid, vastag szőrrel fedett, ezért “hengeres” megjelenésű, úgynevezett “vidra farok”. Jókedvűen, de semmi esetre sem a hát vonala fölött hordja.

MOZGÁS:

Szabad, térölelő, amelynél az elülső és a hátulsó végtagok egyenesek és párhuzamosak.

SZŐRZET:

Tipikus ismertetőjel; rövid vastag nem hullámos, nem zászlós, elég kemény tapintatú, időjárásálló aljszőrzet.

SZÍN:

Egyszínű fekete, sárga, vagy máj- illetve csokoládészínű. A sárga árnyalata lehet bármely világos krémszínűtől a rókavörösig. Egy kis fehér mellfolt megengedett.

NAGYSÁG:

Ideális marmagasság: kanoknál 56-57 cm, szukáknál 54-56 cm

HIBÁK:

Minden, a fentiektől való eltérés hibának tekintendő, amely értékelésének az eltérés mértékével pontosan arányban kell lennie.

LEGGYAKRABBAN ELŐFORDULÓ HIBÁK: 

Durva fej, gyenge stop, világos szemek, könnyű csontozat, hosszú gyenge hát, magas far, meredek szögelések, nem elégséges előmell, nyitott mancsok, francia állás, fürtös szőrzet.

MEGJEGYZÉS:

A kanoknak két, láthatóan normál fejlettségű, a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.