KOPONYA:

AGYKOPONYA: A járomcsontok vonalában széles, a hossz és szélesség megegyezik. Oldalról nézve a nyakszirt és a stop közötti koponyarész hosszabb, mint a pofa. A koponya enyhén domborodik, majd ellaposodik a koponya hátulsó részénél. A homloküreg jól fejlett, a szemöldökív jól kivehető, a középen elhelyezkedő homlokbarázda kifejezett, a nyakszirtcsont rövid és nem túl fejlett, a szemgödör feletti üregek enyhén jelöltek.

STOP: Nem túl kifejezett, de egyértelmű.

FÜL:

Közepes méretű a fejhez viszonyítva, háromszög alakú, lekerekített hegyű, a fültőnél meglehetősen széles; a közvetlenül járomcsont felett tűzött. A fülek csüngőek, ha a kutya figyel enyhén megemeltek. Az orr felé húzva a pofát annak ¼-nél érintik. A fülön a szőr lazább fürtökben göndörödhet, de nagyon hullámos marad így is. A fülön levő szőr nem lehet rövid. A fülkagyló belső részét is szőr borítja.

ÁLLKAPOCS / FOGAZAT:

Az állkapcsok erősek, majdnem egyenesek, a mandibuláris rész viszonylag nagy. A fehér, jól fejlett fogak komplett ollós, vagy tétrehaparásban záródnak. A fordított ollós harapás elfogadható.

TÖRZS

Kompakt és erős, olyan hosszú, mint a marmagasság.

FELSŐ VONAL: A martól a farig egyenes.

MAR: A far vonala fölé emelkedik, a lapockák legmagasabb pontjai nem helyeződnek egymáshoz túl közel, de meglehetősen magasan illesztettek és jól hátra helyezettek.

HÁT: Egyenes, nagyon izmos.

ÁGYÉK: Rövid, nagyon erős, oldalról nézve enyhén domború. Szélessége egyenlő a hosszúságával, vagy enyhén meghaladja a hosszt..

FAR: Hosszú, széles, izmos, enyhén lejtős (szög: 25°- 30°).

MELLKAS: Jól fejlett, a könyökig leérő. Bár a front meglehetősen keskeny, a hatodik bordától a mellkas egyre jobban szélesedik hátrafelé.

ALSÓ VONAL ÉS HAS: Hosszú szegy rész egyenes vonalban, csak enyhén felhúzott a lágyéknál.

SZÍN:

Tört fehér egyszínű; fehér alapon barna, vagy narancs foltos; barna deres; barna (különböző árnyalatokban) fehérrel, vagy anélkül; narancs fehérrel, vagy anélkül. Egyes kutyák barnától sötét barnáig terjedő színű maszkosak. Cser jegyek (különböző árnyalatban) megengedettek.

ARCKOPONYA:

ORRTÜKÖR: Nagy, szélesre nyílt és mozgékony orrlyukakkal. Az orrsövény jól kifejezett. Oldalról nézve az orr egy szintben van a pofával, és nagyon enhyén előrébb nyúlik az orr alatti ajaszéleknél. A szín a világosbarnától a sötétbarnáig terjed a szőrzet színétől függően.

POFA: Meglehetősen széles, kicsit hosszabb, mint az agykoponya (arány: koponya 56%, pofa 44%), csak kicsivel hosszabb, mint amilyen mély. Enyhén ék alakú formájával inkább tompa profilú megjelenést ad a fejnek. Az orrhát egyenes.

AJKAK (LEFFENTYŰK): Nem túl vastagok meglehetősen szorosan záródnak, így a pofa alsó részének formájá az állkapocs határozza meg. Az ajkakat hosszú, meglehetősen tüskés bajusz fedi. Előlről nézve az ajkak széles félkört formálnak. Az ajakszélek színei világos barnától sötétbarnáig terjedhetnek.

FAROK:

Se nem túl magasan, sem nem túl alacsonyan tűzött, a farokvég felé elkeskenyedő. Nyugalmi helyzetben alig éri el a csánkot. Gyapjas, meglehetősen tüskés szőrzet borítja. Nyugalmi állapotban handzsárszerűen hordott; figyelő helyzetben határozottan megemelt. Munka közben, vagy izgatott állapotban magasan a hát felett hordott, de sosem kunkorodik.

BŐR:

Vékony, a testhez szorosan simuló, ráncolódás nélküli. A nyálkahártyákhoz kapcsolódó és a talppárnákat borító bőr színe a világos barnától a nagyon sötét barnáig terjed.

MÉRET:

Marmagasság: Kanok: 43 – 48 cm (ideális: 46 cm). / Szukák: 41 – 46 cm (ideális: 43 cm). Tűréshatár +/- 1 cm.

Testtömeg: Kanok: 13 – 16 kg, Szukák: 11 – 14 kg.

MOZGÁS:

szabályos lépés, az ügetés energikus és fürge, vágta rövid ideig.

KIZÁRÓ HIBÁK:

 • Agresszív vagy túlzottan félénk.
 • Azokat a kutyák, amelyek egyértelműen fizikai vagy magatartásbeli rendellenességet mutatnak, ki kell zárni.
 • Nem típusos egyed.
 • Összetartó koponya és a pofa tengelyek
 • Részleges, vagy teljes pigment hiány
 • Homorú arcorri rész
 • Előre harapás.
 • Túlzott hátra harapás.
 • Pigmenthiányos szürke, vagy kék szem
 • A hátra kunkorítva hordott farok; farkatlanság, rövid farok akár veleszületett, akár mesterségesen létrehozott.
 • Farkaskörmök egyik, vagy mindkét hátulsó lábon.
 • Kurtított farok.
 • Nem göndör, vagy túl rövidre nyírt szőrzet.
 • Zsinóros szőrzet.
 • Formázó (a természetes körvonalat nem követő) nyírás.
 • Fekete bunda, fekete foltok, vagy fekete pigmentáció.
 • Túlméretes, vagy alulméretes.

LAGOTTO ROMAGNOLO STANDARD

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:

Kis, vagy közepes méretű kutya, jó testarányokkal, erőteljes testfelépítéssel. Rusztikus megjelenésű, sűrű, göndör, gyapjas textúrájú bundával.

FONTOS TESTARÁNYOK:

A fejhossz a marmagasság 4/10-e. A kutya közel olyan magas, mint amilyen hosszú (négyzetes test). Az agykoponya kicsivel hosszabb, mint a fej teljes hosszának az 50%-a. A pofa 2/10-del rövidebb a koponya hosszánál (44% az 56%-hoz) A mellkas mélysége kevesebb mint 50%-a a marmagasságnak:

VISELKEDÉS / VÉRMÉRSÉKLET:

Kiváló orra és természetes keresőképessége révén igen hatékonyan kutatja fel a szarvasgombát. A régebbi vadászösztön genetikai szelekció révén módosult, így a vad szaga nem vonja el a kutya figyelmét a munkától. A lagotto tanulékony, igénytelen, lelkes, szeretetteljes, gazdájához nagyon ragaszkodik és igen könnyű képezni. Kiváló társasági és házőrző kutya is egyben.

FEJ:

Felülről nézve trapéz alakú, mérsékelten széles; Az agykoponya és a pofa felső hossztengelyei enyhén széttartanak egymástól.

NYAK:

Erős, izmos, szikár, ovális keresztmetszetű; a határozottan indul a tarkótól, mentes minden lebernyegtől és enyhén ívelt. Kanoknál a nyak körmérete hosszának kétszeresét is elérheti. A nyak valamivel rövidebb a fej teljes hosszánál.

ARC:

Lapos.

SZEMEK:

Nagy, de soha nem túlzottan, kerek, jól illeszkedik a szemüregbe, a szemek egymástól mérsékelten távol helyezettek. A szivárványhártya színe az okkertől a sötétbarnáig változhat a szőrzet színétől függően. Feszes szemhéjak, színük a világosbarnától a sötétbarnáig terjed. A szempillák nagyon jól fejlettek. A tekintet figyelmes, lelkes és élénk.

SZŐRTAKARÓ

Gyapjas textúrájú, sosem annyira csavarodott, hogy zsinóros szőrtakarót képezzen, fél-durva, a felszínen szoros, gyűrű alakú tincsekkel és látható aljszőrzettel. A fürtök egyenletesen borítsák a test és a farok egész felületét a fej kivételével, ahol a fürtök nem lehetnek annyira szorosak, hogy túlzott szemöldököt, bajuszt és szakállt képezzenek. A pofát is vastag szőr borítja. A fedőszőrzet és különösen az aljszőrzet vízálló.

Ha nem nyírják a szőrzet hajlamos a nemezesedésre (mert folyamatosan nő), éppen ezért a teljes nyírás kötelező legalább évente egyszer. A nemezesedett fedő- és aljszőrzetet rendszeresen el kell távolítani. A nyírt bunda nem lehet vastagabb négy cm-nél és a kutya körvonalait kell követnie. Csak a fejen lehet hosszabb a szőrzet, de a szemeket nem takarhatja. Az ivarszervek és végbél környékén a szőrt rövidre kell nyírni. A szőrzetet tilos az uszkár és a bichon fries fajtákra jellemző formára nyírni és fésülni. A túl rövidre nyírt szőrzet nem teszi lehetővé a göndör fürtök kialakulását, és a szőrszerkezet elbírálását. Mindennemű túlzott szőrformázása kutya kizárását eredményezi. A korrekt nyírás egyszerű és hozzájárul a fajtára jellemző természetes, rusztikus megjelenéshez.

HIBÁK:

Minden eltérés az előzőekben felsorolt jellemzőktől hibának tekintendő, a hibákat az eltérés mértékével, valamint a kutya egészségére és jólétére, valamint hagyományos használati képességeire gyakorolt hatásával arányosan kell értékelni.

MEGJEGYZÉS:

A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.

FCI CSOPORTBEOSZTÁS

 • Fajtacsoport 8.
 • Szekció 3.
 • Elhozó, kajtató- és vízi kutyák
 • Munkavizsgára nem kötelezett

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS

Ősi elhozó vízikutya fajta, mely eredetileg Ravenna mocsaras, és Comacchio alföldi területein élt. Az évszázadok során a hatalmas mocsárvidéket lecsapolták és szántófölddé alakították. A változás következtében a lagotto vízi kutyából kiváló szarvasgomba kereső kutyává alakult, munkáját a Romagna-i dombvidéken és a síkvidéki területeken végezte.

ALKALMAZÁS:

Szarvasgomba kereső kutya.

VÉGTAGOK

ELÜLSŐ VÉGTAGOK:

 • ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: Szemből és oldalról nézve is szabályos és egyenes.
 • VÁLL: A lapocka hosszú (a marmagasság 30%-a), jól hátraillesztett (52-55°), izmos, erős, szorosan kapcsolódik a mellkashoz, de szabadon mozog. A váll szöge 110° és 115° között van.
 • FELKAR: Izmos, vékony csontszerkezetű, olyan hosszú, mint a lapocka, vízszintessel bezárt szöge 58 – 60° közötti.
 • KÖNYÖK: Jól illeszkedik a mellkas falhoz, de nem túl szorosan; vékony bőr borítja; a felkarral együtt párhuzamos a test középvonalával. A könyökbúb a lapocka hátulsó végétől a talajra merőleges, függőleges vonalon helyezkedik el.
 • ALKAR: Tökéletesen függőleges, hosszú (a marmagasság 36 %-a), kompakt, ovális keresztmetszetű, erős csontozattal.
 • LÁBKÖZÉP: Szemből nézve az alkarral egyvonalban, függőlegesen helyezkedik el; egyszerre finom szerkezetű és robosztus, mozgékony; a borsócsont határozottan kiálló.
 • LÁBTŐ (CSÜD): Kevésbé vastag, finomabb csontszerkezetű az alkarhoz képest; szépen szerkesztett és rugalmas. Oldalról nézve a talajjal 75° – 80° fokos szöget zár be.
 • ELÜLSŐ MANCS: Enyhén lekerekített, kompakt, ívelt és szorosan záródó lábujjakkal. A karmok erősek és íveltek. A talppárnák jól pigmentáltak. A lábujjak közötti hártyák jól fejlettek.

HÁTULSÓ VÉGTAGOK:

 • ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:  Erőteljes, hátulról nézve egyenes, a kutya méretéhez arányaiban illeszkedő és párhuzamos hátulsó végtagok.
 • COMB: Hosszú (a marmagasság 35 %-a), egyértelműen definiált és látható izmokkal. A combcsont tengelye határozott, 80° fokos szöget zár be a vízszíntessel. A csípőízületi szög 105° – 110° fok közötti tartományban változik. A comb párhuzamos a test középtengelyével. Térdizület: a térdizület szöge 130° től 135° fokig terjed.
 • LÁBSZÁR: Enyhén hosszabb, mint a comb (marmagasság 36 %-a), erős csontozatú, izmos, jól definiált izmos barázdával. Vízszintessel bezárt szöge 50° – 55° fok között változik. Párhuzamos a test középtengelyével.
 • CSÁNKIZÜLET: Széles, vastag, szikár, egyértelmű csontozattal; párhuzamos a test középvonalával; a lábszárcsont és a lábközép által bezárt szög kb. 140°.
 • LÁBKÖZÉP: Vékony, hengeres, a talajra merőleges. Farkaskörmök nincsenek.
 • HÁTULSÓ MANCS: Enyhén oválisabb az alakja, mint az elülső mancsoké, és a lábujjak kevésbé íveltek.

TENYÉSZTÉSBŐL KIZÁRÓ HIBÁK:

 • Előre harapás.
 • Rejtett heréjűség. (egyoldalú is)
 • Pigment hiányos szürke, vagy kék szem
 • Fekete bunda, fekete foltok, vagy fekete pigmentáció.