TEMPERAMENTUMA:

Intelligens, segítőkész és nagyon kitartó. Erősen és ügyesen úszik. A természete szívós, kitartó földön és vízen is. Rugalmas a feladatoknál, pillanatok alatt megérti a neki szánt jeleket. Játékossága igen jelentős, vágyik az apportírozásra és tehetséges vadász.

NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER STANDARD

EREDETE ÉS TENYÉSZTÉSI CÉLJA:

A Nova Scotia Duck Tolling Retrievert kitenyésztették a vízimadarak apportírozására a XIX. sz. elején. A kacsák szeme láttára a kutya fut, ugrik és játszik a vízparton, elrejtőzött vadásszal, aki kis botokat vagy labdát dobál neki. A kutya játékossága felkelti a kacsák kíváncsiságát, akik a parthoz közel úsznak és kitűnő célponttá válnak. A sikeres találat után a vadász kiküldi kutyáját, aki becserkészi a sebesült vagy elejtett madarat.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:

Ez a vadászeb közepes méretű, jó izomzatú, szilárd, energikus és kiegyensúlyozott. Közepes vagy nehéz csontozatú. Kiválóan alkalmas az agility-re, éberség és eltökéltség jellemzi. Levertség jellemezheti a munka megkezdése előtt, de azonnal visszanyeri formáját, amikor erősen koncentrál. Munkájában gyors, szereti az újabb feladatokat megoldani.

MÉRETEI:

Az ideális magasság a hímnél 18 hónapos kora után 48-51 cm, a nősténynél 18 hónapos kora után 45-48 cm. 3 cm-es eltérés még megengedett. A súlyának arányosnak kell lennie a magasságával és csontozatával. Irányelvek szerint a felnőtt hím súlya 20-23 kg, míg a felnőtt nőstény súlya mindössze 17-20 kg.

SZŐRZETE ÉS SZÍNE:

Mivel ez a fajta jeges vizek mellől származik szőrzetének vízhatlannak kell lennie. Dupla szőrzete közép hosszú és puha tapintású, alsó szőrzete sűrű. Hátszőrzete lehet enyhén hullámos, de jellemzőbb az egyenes. Némely téli szőrzet lehet hosszabb is, elhagyva a torkon a hullámokat. Puhább a bundája a torkon, a fülek mögött, a combok hátulján és a mellső lábakon is, ahol kevesebb a szőrzet. Színei: a narancssárga és piros árnyalatai. Világosabb a szőre a farok alsó részén és végződhet fehér folttal a farka hegye, a mancsa, a mellkasa és a homlokán. A kutya a versenyen magasabb pontozásban részesül, ha hiányzik a bundájából a fehér szín. Az orr, az ajkak pigmentje és a szem pereme hússzínű, keveredhet viszont a bundája színével vagy feketével.

FEJ:

Éles vonalú, enyhén ék alakú. Széles a koponya és csak egy kissé kerek. A nyakszírt nem feltűnő, a pofa lapos. A fülek közti helyes távolság a hímnél 14 cm, ez 3,8 cm-ig keskenyedik az orrhídig. A fej hossza kb. 23 cm az orrtól a nyakszirtig, de a fejnek arányosnak kell lennie a testtel. A stop mérsékelt. Az orr vonala éles a stoptól az orrig, az alsó állkapocs erős, de nem feltűnő. A pofa alsó vonala majdnem egyenes a szájsaroktól egészen az állkapocscsont sarkáig. A mélység a stoptól nagyobb mint az orrnál. A pofán lévő szőr rövid és finom. Az orr a hídtól keskenyedik a hegyig, az orrlyuk viszont igen nyitott. Az orra színének a szőrzete színével vagy feketével kell keverednie. Az ajkak feszesek és szorosak, a formáját tekintve kedvesen kanyarodik a profiljába, minden rosszkedve ellenére is. A jó harapás a szoros olló, a teljes és hibátlan fogsor követelmény. Az állkapocs elég erős a méretesebb madarak hordására is, és a szája puha, ami igen lényeges. A szemek helyes távolságra helyezkednek el egymástól. Mandula alakúak és közepes nagyságúak. A szeme színe mandula barna. Tekintete barátságos, éber és intelligens. A szeme körüli húsnak hasonló színűnek kell lennie, mint a szájának. Fülei háromszög alakúak és közepes nagyságúak. Magasan és elég hátul helyezkednek el a koponyán, alapállásban nagyon egyenesen tartja. Igen szőrös a redő hátulján, de rövid a szőre a füle csúcsán körben.

ELSŐ RÉSZ:

A lapocka és a felső lábak nagyjából egyenlő hosszúságúak. A könyök a testet zárja és inkább befelé fordul, mint kifelé. A könyöknek tisztán és szabályosan kell mozognia. Az első lábak párhuzamosak, egyenesek és erős csontozatúak. A csüd erős és kissé lejtős. Az erősen úszóhártyás mancsok közepes nagyságúak, feszes, kerek, boltíves lábujjakkal és vékony párnákkal. A farkasköröm valószínűleg leválik.

HÁTSÓ RÉSZ:

Izmos, széles és négyszögletes. Az eleje és hátulja aránylag szögletes. A comb nagyon izmos. Az első és hátsó végtagok körülbelül azonos hosszúságúak. Térde jól hajlik. A csánk lejjebb helyezkedik el, inkább befelé fordul, mint kifelé. Farkaskörmök nem lehetnek.

TEST:

Mély a mellkasa, rugalmasak a bordái és fürge a könyöke. A háta rövid, egyenes és a teteje vízszintes. Az ágyéka erős és izmos. Bordái inkább hordó alakúak, mint laposak. Rövid ágyék.

MAGASSÁG:

Természeténél fogva enyhén lejtős a farnál. Alapvonalánál széles, erős és bőséges szőrzettel. Az utolsó hátcsigolyája követi a csánk vonalát. Farka lelógó alaphelyzetben, amikor éber és figyel, a hátával egy szintben van vagy a háta fölé magasan kunkorodik, de hátát sohasem érinti.

KIZÁRÓ HIBÁK:

Minden a fentiektől való eltérés hibának tekintendő, melynek értékelésének az eltérés mértékével pontosan arányban kell lennie.