EIC – avagy mozgás kiváltotta összeomlás

Az EIC (mozgás kiváltotta összeomlás) betegség Labrador retriever, Chesapeake bay retriever és Curly coated retriever fajtáknál

Mi történik a kutyával, amikor EIC okozta súlyos tüneteket produkál? Miért minősülhet súlyos, életminőséget romboló megbetegedésnek? Hogyan vehetem észre? Mit tehetek, hogy ne történhessen meg, hogy egy kutya megbetegszik?

Tünetek:

• Látszatra olyan, mint amikor egy futó átszakítja a célszalagot, és az ott állók karjaiba omlik, mert a lába – pár percig – nem képes megtartani a testét.
  • A beteg kutyáknál közepes vagy erős megterhelést követően jelentkeznek a tünetek. Először a járás ingataggá válik, majd a hátulsó végtagok izmai remegni kezdenek, és pár másodperc múlva a kutya teljes hátulsó része erőtlenül összerogyik.
  • Ez 1-2 perc múlva átterjedhet a mellső végtagokra is, majd a kutya összerogyva, képtelen lábra állni. 15-20 perc elteltével a roham elmúlik, a kutya talpra áll, néhány pillanat, és nyoma sincs ennek a rémálomnak.
  • Az EIC tüneteit mutató kutyákat azonnal fel kell menteni a megerőltető tréningek és  egyéb közepes, vagy nehezebb munkavégzés alól, és így sajnos a vadászatot sem folytathatják, az agility, canicross, flyball és számos kellemes kutyás sport lehetőségét el kell vetnünk, hiszen a kímélő életmóddal tudjuk leginkább segíteni a beteg kutyánkat.
  • Azonban a tünetek nem csak munkakutyáknál jelentkezhetnek, a napi játék során, labdázás alkalmával, a farok behúzós őrült rohanás közben, vagy családi túrázások alkalmával is megtörténhet a „roham”.

Felnőtt Labrador retriever napi játék közben:

Nem minden esetben mutat tüneteket az érintett (beteg) kutya, de a tünetek a terhelt egyedeknél bármikor jelentkezhetnek. Egészen kölyök korban, az intenzívebb tréningek megkezdésekor, több éves korban? Sosem tudhatjuk előre. Azonban van olyan kutya is, aki tünetmentesen éli le az életét.

11 hetes Labrador kölyök EIC rohama:

A súlyosság mértéke mindig az adott egyedtől és a terhelés fokától is függ.

Az EIC ritka esetben, de a kutya halálát is okozhatja, ha a kutya általános állapota gyengébb, vagy keringési rendellenesség is társul ehhez az alattomos kórképhez.

Elég gyakran összekeverik más, hasonló tüneteket produkáló betegségekkel (pl. epilepszia, gerincvelő bántalom, keringési rendszer betegsége).

Ezért is rendkívül fontos, hogy minél szélesebb körben tájékoztatva legyenek az emberek erről – a Labrador retrievert, Chesapeake bay retrievert és Curly coated retrievert igen komolyan érintő – problémáról, beleértve az állatorvosokat is.

Megelőzés

Kizárólag genetikai vizsgálat elvégzése után, ismerve a tenyészállatok EIC-re vonatkozó genotípusát gondos tenyésztői munkával és szelekcióval lehetséges.

Öröklődés

Az EIC, mint autoszomális recesszív tulajdonság, öröklődik. Ez azt jelenti, hogy a kutya akkor betegszik/betegedhet meg, ha mindkét szülőtől ezt a hibás gént örökölte, minősítése TERHELT.

Az öröklődés menetének köszönhetően nagyon egyszerű dolgunk van a genotípus ismeretében.

Mindössze 2 típusa létezik az adott tulajdonságnak, vagyis mindösszesen kétféle utasítást kaphat a kutya

• az egészségre vonatkozó információ: jelöljük így :-), hiszen ennek örülünk
  • a betegségre vonatkozó információ: jelöljük így :-(, hiszen nagyon nem örülünk

Amiért szerencsések vagyunk mégis, hogy az egészségre vonatkozó információ a domináns, vagyis az erősebb utasítás.

Egy adott állat az EIC-re vonatkozóan mind az apjától, mind az anyjától egy-egy információt kaphat a megtermékenyülés pillanatában: vagy 🙂 ( EGÉSZSÉG), vagy 🙁 ( betegség).

Ez lesz az Ő genotípusa, amiből ez az állat az utódainak szintén csak az egyik információt adhatja tovább.

3 féle genotípus fordulhat elő:

• 🙂 🙂 azaz, ez az állat az utódainak csak az egészség információját adhatja tovább, ezeket hívjuk MENTES egyedeknek.
  • 🙂 🙁 azaz, ez az állat soha nem lesz beteg, mert erősebb az egészségért felelős allél, ám az utódainak bármelyik „utasítást” örökítheti, ezeket hívjuk HORDOZÓ egyedeknek.
  • 🙁 🙁 azaz, ez az állat csak a betegségre vonatkozó információt örökítheti az utódaiba. Ezeket hívjuk TERHELT egyedeknek, ezek a kutyák bármikor produkálhatnak rohamot.

Lehetséges kombinációk esetén a születendő utódok genotípusai:

1. 🙂 🙂 x 🙂 🙂 kockázatmentes, minden születendő utód MENTES lesz.
  2. 🙂 🙂 x 🙂 🙁  kockázatmentes, a született utódok 50 % MENTES és 50 % HORDOZÓ arányban oszlanak meg. Nem lesz beteg utódunk, ám ha a későbbiekben tenyésztést tervezünk, az ilyen alomból származó kutyának mindenképpen végeztessük el a genetikai szűrést, hogy tudjuk, a kutyánk milyen információkat birtokol, és mit adhat tovább.
  3. 🙂 🙁 x 🙂 🙁 KOCKÁZAT! Két hordozót felelősségteljes tenyésztő NEM párosít egymással. Még akkor sem, ha csábító, hogy lehet mentes utóda a párosnak. 25 % MENTES 50 % HORDOZÓ és 25 % TERHELT arányban lesznek a született utódok. Ha 1 db beteg utód is születik, akinek esélye van arra, hogy a fenti tünetekkel kelljen együtt élnie, akkor óriási hibát követünk el!
  4. 🙁 🙁 x 🙁 🙁 – KOCKÁZAT! Minden egyed beteg lesz! A gondolat is rettenetes.

Láthatjuk, nem olyan bonyolult az esélyek latolgatása, de ahhoz, hogy tudjuk mi lesz a végeredmény, tudnunk kell a kutyáink genotípusát.

IRÁNY AZ ÁLLATORVOS – irány a genetikai laboratórium!

Hogyan tudjuk a szűrést elvégeztetni?

Pár csepp vér elegendő ahhoz, hogy a genetikai laboratóriumban elvégezzék a genetikai tesztet, és néhány nap múlva az e-mail fiókunkban ott is az eredmény.

Néhány éve Magyarországon is elérhetőek a genetikai szűrések a SeqOmics biotechnológiai Kft mórahalmi laboratóriumában.

Mára a SeqOmics Kft. teljeskörű szekvenálási, és bioinformatikai portfólióval rendelkezik. Minden igényt kielégítő modern mórahalmi telephelyükön az egyedi, szekvenáláson alapuló kutatási-fejlesztési projektek mellett diagnosztikai szolgáltatásokat is elérhetőek.

Továbbá a Magyar Retriever és Vízikutya Egyesület a SeqOmics Kft szerződéses partnereként, 20 % kedvezményt biztosít tagjai számára a laboratórium mindenkori áraihoz viszonyítva.

Így kívánjuk tagjainknak elérhetővé tenni, valamint népszerűsíteni a genetikai szűréseket.

www.seqomics.hu

Tags:   ,